Kedves Szülők, Gyerekek, Fiatalok és Idősebbek!

Otthoni munka/Home office, Classroom, Zoom, az utóbbi hónapokban mindannyiunk számára jól ismert fogalmakká váltak. Ez az új élethelyzet nem csak a türelmünknek, tolerancia képességünknek, kreativitásunknak jelent kihívást, hanem a vizuális rendszerünk számára is. Korábban az iskolában, a tantermekben zajló tanulás során igaz volt az az általános megfigyelés, hogy az információk 80 %-át a látásunkkal szerezzük meg. Az otthon tanulás során ez gyakorlatilag 100 %-os. Lapozzuk a könyveket, miközben böngészünk a neten és végezzük a feladatokat a számítógépen.

A látórendszerünk fokozott terhelésnek van kitéve!!

A gyakori fejfájás, szemfáradtság, kimerültség, olvasási nehézségek, időszakos kettős látás, homályos látás a leggyakoribb panaszok között van. A jelenlegi élethelyzetben ugrásszerűen megnőtt az az idő, amit gyermekeink, vagy mi magunk is a számítógép /okostelefon előtt töltünk. Túlterhelve a vizuális rendszert, megjelenhetnek vagy felerősödhetnek korábban nem jellemző tünetek.

Ebben a helyzetben szeretnék segítséget nyújtani olyan ötletekkel, tanácsokkal melyekkel csökkenteni lehet azt a stresszt amit a folyamatos közelre nézés okoz. 

Az otthoni tanuláshoz/munkához
Használjon megfelelő megvilágítást. Ha lehetséges használja a természetes fényt és/vagy a teljes spektrumot biztosító fényforrást. Legyen a szoba megvilágítva, ne csak a számítógép kapjon helyi fényt.
Szükséges, hogy legyen ablaka a szobának, de ne helyezze a számítógépet közvetlenül az ablak elé. Az ideális elhelyezkedés, ha könnyedén ki tud nézni az ablakon a számítógép mellől, de ne vakítson a szemébe közvetlenül a napfény.
Csökkentse a fényvisszaverődést a képernyőről. Például az ablak, vagy más fényforrás ne tükröződjön a képernyőn.

A képernyőről
Állítsa be a képernyő fényerejét. Olyan fényerőt válasszon, ami kényelmes a szemének.
Optimalizálja a betűméretet. Olyan betűméretet állítson be a képernyőn aminél, nem kell közelebb húzódnia, kényelmesen és tisztán láthatóak a betűk. Ha szükséges növelje a betűméretet.  
Figyeljen a megfelelő távolságra munkavégzésnél. Minden olyan tevékenységnél, ami közelre nézést igényel, tartsa be a harmonikus távolságot vagy annál picit mehet távolabb.  Ezt a távolságot, úgy kapja meg, ha az ökölbe tartott kezet az orrhoz emeli, innentől a könyökig mért távolság az alkaron.  

Jó vagy rossz szokások
Helyezkedjen el kényelmesen, egyenes testtartásban. Ne csússzon le a székről, ne feküdjön a kanapén, vagy az ágyon.  Üljön az asztalnál úgy, hogy mindkét talp kényelmesen legyen a talajon, vagy egy dobogón és a térdek legyenek 90 fokban behajlítva, ne tegye keresztbe a lábát.
Fontos a gyakori tekintet váltás. A képernyő folyamatos nézése szem fáradtságot okoz.  Tartsa be a 20/20-as szabályt, ami azt jelenti, hogy 20 percenként nézzen el messze legalább 6m-re, 20 mp-ig. Távolba nézéskor legyen éles a kép.  
Sportoljon, játsszon, legyen a szabadban sokat! Nézzen, figyeljen távoli tárgyakat. Amikor lehet, naponta minimum 20 percet legyen kint napsütésben.  
Használjon döntött felületet nyomtatott olvasnivalónál. Minden kinyomtatott papír, könyv, füzet legyen 20 fokos dőlésszögben. Ehhez lehet használni dönthető asztallapot, tablet tartót, vagy néhány könyvet támasztékként.
A képernyőt középre helyezze. A két szem legyen egyforma távolságban a képernyőtől, a fej ne legyen elfordítva, megdöntve. Kerülje a könyöklős, oldalra döntött fejtartást.
Ne koncentráljon csak a képernyőre, folyamatosan figyeljen a számítógép körüli tárgyakra, a szobára. Vegye észre mi minden van körülötte. Használja aktívan, tudatosan a periférián lévő információkat.
Törekedjen arra, hogy lefekvés előtt 2 órával már ne használjon telefont, számítógépet.

A körülmények optimális elrendezésével, a jó nézési szokások kialakításával sokat tehetünk azért, hogy gyermekeink, kollégáink és mi magunk is könnyebben éljük meg az otthoni munka, az otthoni tanulás nehézségeit.