Vision Therapy

Funkcionális Optometria 4. rész
                                                           Vision Therapy
Mi a Vision Therapy a vevő/páciens szemszögéből?
Egy terápia, ami segít megszüntetni olyan panaszokat, amiket a kapott szemüveg viselése nem tudott megoldani, mint például egy makacs fejfájás, szemfáradtság, lassú olvasás, vagy olyan tüneteket, amiket addig nem is kötött közvetlenül a látáshoz, mint például: tanulásnál a gyenge szövegértés.
Több hónapos „kezelés” melyben a páciensnek is aktívan részt kell vennie, hiszen az Ő agyában, idegrendszerében szeretnénk változásokat létrehozni és oda – a központba- csak Ő tud, szike nélkül, belépni.
Egyszerű eszközökkel kivitelezhető gyakorlatok sora. Hozzátartozik a két hetenkénti egyéni foglalkozás a rendelőben, átlagosan 6-8 hónapig, és a napi (15-20 perces) gyakorlás otthon.  Amennyiben a feladatok optimálisan vannak összeállítva, ez nem feltétlenül jelent nagy terhet és akár még szórakoztató is lehet. Persze energiát bele kell fektetni. De munka nélkül nincs sem változás, sem eredmény, sem sikerélmény, de még élmény sincs. Pedig nagy eredmény, amikor végre megszűnik a fejfájás, kényelmesebbé válik a számítógép előtti munka, eltűnik a kettős látás, biztosabb a térészlelés, örömtelibb az olvasás.
A fejlődés, változás, ami megvalósul a terápia során, közvetlenül az idegrendszerben zajlik. Éppen ezért tartós is marad.
Mi a Vision Therapy a tudomány oldaláról?
Egy olyan neurológiai változásokat előidéző folyamat, ami figyelembe veszi és felhasználja a legújabb tudományos- orvosi, anatómiai, neurológiai- ismereteket, melyek időnként új definíciókat szülnek.
A VT felhasználja például azt, a ma már bizonyított tényt, hogy minden nap születnek agysejtek, valamint az agyi plaszticitás (a folyamatos változás képessége) egyértelmű jelenlétét.
A panaszok meghatározó többségénél a probléma oka nem a szemgolyóban vagy a szemizmoknál van, hanem a központban, ahonnan a parancsok érkeznek. Hiszen a látás folyamatának döntő része az agyban zajlik.
Az agy fantasztikus működését, a tanulás általános mechanizmusát kihasználva, ezek a parancsok átírhatóak, a „szoftver” frissíthető, az eredmények javíthatóak. A LÁTÁS egy hatékonyabb eszközzé válik. A panaszok megszüntethetőek.
Mi a Vision Therapy a szakember, az optometrista nézőpontjából?
Egy izgalmas kihívás. Végeláthatatlan tanulás. Sok munka, rengeteg belefektetett idő, nagy felelősség és sok öröm. Különleges érzés, amikor például egy 9 éves gyermeknek, aki egy vírusfertőzés miatt átmenetileg elvesztette a fókuszáló és konvergencia képességét, ebből adódóan folyamatos kettős látással küzdött közelre, ami az olvasását lehetetlenné tette, vissza tudta a VT segítségével hozni az elveszettnek hitt képességeit. A panaszok megszűnnek, az olvasás ismét örömteli.
A funkcionális optometria eszköze. Egy komplex gondolkodásmód, mely az egész embert figyelembe veszi.
Hatékonysága nem függ a páciens életkorától, gyermekeknél (leggyakrabban a tanulási zavarok esetében) és felnőtteknél egyaránt alkalmazható.
Programja logikusan felépített es ellenőrizhető.
Amennyiben fénytörési hiba is felmerül, annak optimális korrigálását ugyan olyan fontosnak tartja, mint a klasszikus megközelítés. A VT a fennálló rövid vagy távollátást nem változtatja meg.
Ugyan akkor a speciális gondolkodásmódja miatt olyan tünetekkel is tud sikeresen foglalkozni, ahol nincs fénytörési hiba, vagy a meglévő szemüveg viselése nem szüntette meg a panaszokat.

A VT egy szolgáltatás, amihez időnként tartozhat szemüveg vagy kontaktlencse eladás is, de elsősorban a rendelőben történő rendszeres egyéni foglalkozás díja jelenti a bevételt.
A VT segítségével egy pontosabban, terhelhetőbben és hatékonyabban működő eszközt „kap” a páciens.
Meghatározó eredmény, amikor nem kell már mindent felolvasni a gyermeknek, könnyen, önállóan és jó eredményekkel megy a tanulás.
Öröm, amikor valaki azért nem veszíti el az állását, mert már nincs panasza a számítógép előtti munkánál.
Szerencsések vagyunk, mert szakmánknak több izgalmas és szép útja is van. Sikerélmény lehet egy tökéletes korrekciós szemüveg összeállítása, egy szemfenéki elváltozás felismerése, egy makacs panasz megszüntetése, egy új kontaktlencse alkalmazása, az elégedett vevő, a megnyugtató bevétel. Választhat mindenki kedve, lehetősége és érdeklődése szerint.
Én a Vision Therapy útját választottam, a funkcionális optometriát, (behavioural optometry) és bízom benne, hogy találok néhány „elvetemült” kollégát, aki csatlakozik hozzám ezen az úton.
Őket és persze minden érdeklődőt szeretettel várok a Tihanyi konferencián (2015 Március 28-29.) ahol egy rövid előadásban (15 perc) lehetőséget kaptam, hogy megosszak veletek néhány ismeretet a témával kapcsolatban. Érdeklődők számára az utóbbi 3 magazinban megjelent cikkek is szolgálnak némi információval.
Valamint a konferencia alatt a People Optika standjánál berendezünk egy kis sarkot ahol lesz lehetőség beszélgetni, eszközöket kipróbálni.
Szeretettel várok majd minden érdeklődőt és köszönöm az eddigi figyelmet is.

Tisztelettel, Dömötör Dóra (Optometrista, Gyógypedagógus)
                                   www.szempatia.com