Vizuális stressz csökkentése


Vizuális stressz csökkentése

A hatékony munka érdekében nélkülözhetetlen a vizuális stressz minimalizálása. Ehhez azonban változtatnunk kell munkakörülményeinken, melyhez összegyűjtöttünk néhány segítő javaslatot. 

Számítógépezésnél…

1.       Állítsd be a széked. Legyen stabil és háttámlás. A magasságát úgy állítsd be, hogy a talpaid kényelmesen leérjenek a földre. Ne tedd őket keresztbe.
2.       Állítsd be a fényeket. Használj VAKÍTÁSMENTES képernyőt (nagyon fontos!). Kissé döntsd meg a képernyőt. Sötétíts be, hogy a napfény ne zavarjon. Ne használj erőteljes, vakító fényt a szobában és gondoskodj arról is, hogy a képernyőn ne legyen fényvisszaverődés.
3.       A billentyűzet ideális esetben meghagyja, hogy az ujjaid a csuklóiddal egy szintbe, esetleg picivel lejjebb kerüljenek. A csuklóid legyenek egy szintben, avagy kicsit lejjebb a könyökeidtől. Így a vállaid kényelmesen ellazulhatnak.
4.       A számítógépasztal magassága ideálisan akkora, hogy a képernyő a szemmagasságtól picivel lejjebb helyezkedik el (kb. 15-20 cm-rel).
5.       Helyezkedj el úgy, hogy a képernyő és a szemeid között körülbelül 40-75 cm távolság maradjon.
6.       Ne felejts el 3-5 másodpercenként pislogni!
7.       Ha sokat kell egyhuzamban a képernyőt figyelned, akkor mindenképp tarts 2-3 percenként szünetet úgy, hogy a távolba meredsz (elnézel a képernyő fölött).

Íróasztali munka során…

1.       Szék: Fontos, hogy megfelelő háttámlával rendelkezzen, mely állítható. A háttámlát és a magasságát is állítsuk be, mielőtt neki kezdenénk a munkához.
2.       Olvasni/Írnivaló: Érdemes kb. 20-25 fokkal vízszintesen elfordítani a könyvet, hogy kicsit ferde legyen. Lehetőség szerint, érdemes függőlegesen is egy picit megemelni az olvasnivalót egy támaszték segítségével, amint az ábra mutatja.
3.       Testtartás: Helyezkedj el kényelmesen, egyenes testtartásban. A talpaid a talajon vagy egy dobozon pihenjenek. Lélegezz mélyen és egyenletesen. Ne feküdj hasra, és ne csúszkálj le a székről. Mindkét szemed egyformán lássa az olvasnivalót.
 
  Munkatávolság: Minden közeli tevékenységet érdemes úgy nevezett „harmonikus”távolságra végezni. Ez azt jelenti, hogy a könyv és a szemek közötti távolság megegyezik a középső ujjperc és a könyök közötti távolsággal.


5.       Világítás: Közeli munkavégzésnél (pl.: olvasás) érdemes az általános fény mellett helyi világítást is használni egy íróasztali lámpa vagy éjjeli lámpa segítségével. Körülbelül háromszor jobban kell megvilágítani a munkaanyagot, mint az egész tér megvilágítása.
6.       Lencsék használata közeli munkavégzéshez: A tehermentesítés érdekében érdemes lehet olvasáshoz, vagy egyéb közeli munkavégzéshez (25 cm-en belüli) közellátó lencséket használni. Ezek a lencsék nem fogják kijavítani a szemek esetleges fénytörési hibáit, azonban a stressz csökkentése mellett hozzájárulnak a megfelelő munkatávolság megtartásához és a helyes testtartás fenntartásához is.
7.       Tarts szünetet!: Tanulásnál, vagy olvasásnál helyezz egy könyvjelzőt 2-3 lappal előrébb. Ha a könyvjelzőhöz érsz, nézz fel és pihentesd a szemeid. Közeli munkavégzésnél 15 percenként kelj fel és mozogj egy kicsit legalább egy perc erejéig.
8.       Tévénézésnél: Ne ülj 2-2,5 méternél közelebb a televízióhoz és vigyázz a helyes testtartás megtartására is. Ülj egyenes háttal és kényelmes széken/kanapén. A reklámok ideje alatt nézz körbe a szobában, vagy egyszerűen csak pihentesd a szemeidet. Csökkentsd le a napi tévénézés idejét maximum két órára (vagy annál is kevesebbre). 
9.       Sportok: Sportolj és játssz a szabadban! Próbálj olyan sportokat űzni, ahol kartávolságnál távolabbra kell nézned és sűrűn kell motorikus tevékenységet végezned.
10.    Szabadidő: Sétálj úgy, hogy a fejed nem lóg le, hanem egyenesen előre néz. A szemeid legyenek tágasan nyitva, nézz előre, és figyeled meg jól a körülötted lévő tárgyakat, dolgokat. Légy szemlélődő! Használd a perifériás látásodat!